BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


MEVLEVİHANE YIL SONU AÇILIYOR

Anadolu'da kurulan ilk 4 mevlevihaneden biri olduğu belirtilen 762 yıllık Antalya Mevlevihanesi'nin aslına uygun şekilde restore edilerek, yeniden Mevlevi kültürünün yaşatıldığı bir mekana dönüştürüleceği bildirildi.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya Valiliğinin desteğiyle "Eski Antalya" diye bilinen Kaleiçi'ndeki Antalya Mevlevihanesi'nin geçtiğimiz dönemlerde tahrip olan bölümlerinin restore edilerek gün yüzüne çıkartıldığını söyledi.

Selçuklu Devleti'nin sultanlarından Alaaddin Keykubat tarafından 1255 yılında yaptırılan Antalya Mevlevihanesi'ni, müzeye dönüştürmek için başlatılan restorasyonun 2 yıldır sürdüğünü anlatan Karabayram, bu süreçte arkeolojik değeri bulunan bazı buluntulara rastladıklarını dile getirdi.

Nigar Hatun Türbesi'nin Kabrine Ulaşıldı

Restorasyon çalışmaları sırasında yapılan kazılarda tarihi mezarlar, 600 yıllık drenaj ve kanalizasyon sisteminin bulunduğuna işaret eden Karabayram, "Bu eserlerin bulunduğu bölgedeki kazılarımızı yoğunlaştırdık. Bu çalışmalar sırasında Nigar Hatun Türbesi'nin kabrine ulaştık. Kabrin belli dönemlerdeki iklimsel koşullardan ve sulardan etkilendiğini gördük. Buna müdahale edildi. İlgili merkez laboratuvarı denetiminde kabir elden geçti. 3 katmandan oluşan bir kabir odasına rastladık. Nigar Hatun'un kabrini çıkarmamak kaydıyla konservasyon çalışmaları devam ediyor. Çevresinin ıslah çalışması sürüyor." dedi.

Restorasyon çalışmalarının ardından mevlevihaneyi halkın kullanımına açacaklarını bildiren Karabayram, şöyle konuştu:

"Bu yıl sonu açılmasını öngörüyoruz. Kazılardan çıkacak veriler de buranın açılış tarihin değiştirebilir. Bölgede 1980'lerde betonarme uygulamaları yapılmış. Bunların temizlenmesi tamamlanıyor. Mevlevihane, sinevizyonu, sema yapılacak alanlarıyla yeniden hizmete açılacak. Burada sema gösterileri olacak. Mekan doğduğu gibi kullanılacak, yaşayacak ve gelecek nesillere aktarılacak. Antalya Müzesi'nden gelecek bazı eserlerle burası Mevlevi kültürünün yaşatıldığı eşsiz bir alan olacak."

İnanç Turizmine Katkı Sunacak

Mevlevihanenin de bulunduğu Kaleiçi'nin kültür ve inanç turizmi açısından büyük öneminin bulunduğuna dikkati çeken Karabayram, şunları kaydetti:

"Kaleiçi'nde bir çok medeniyet var. Bu medeniyetlerin bıraktığı izler var. İnanç turizmi açısından bu izler büyük önem taşıyor. Kesik Minare, Yivli Minare, camiler ve mevlevihaneyi bir kompleks olarak değerlendiriyoruz. Mevlevihane, kültür ve inanç turizmi açısından yeril ve yabancı turistlerin dikkatini çekecek. Mevleviliğin gelecek kuşaklara aktarılacağı bir müze olacak. Antalya için büyük bir şans."

Antalya Mevlevihanesi

Antalya Mevlevihanesi, Selçuklu döneminde kubbe ve tavan sistemi kullanılarak inşa edildi. Enine dikdörtgen planlı olan mevlevihanenin iç kısmında basamaklı yükseltileri var.

Mevlevihanede altta ve üstte olmak üzere 4 mekan bulunuyor. Mevlevihanenin hemen batısında yeni onarılmış bir Osmanlı hamamı da yer alıyor.

(Kaynak: Anadolu Ajansı)

(30.06.2017)